Co czym przyprawiać?

W twej kuchni zapanowała rutyna? A może dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z gotowaniem? Nie powinniśmy zapominać o doborze należytych przypraw. Znaczenie przypraw w naszym menu jest nieocenione. Podkreślają aromat dań i modyfikują ich smak, sprawiają równocześnie, iż posiłki stają się nie tylko smaczniejsze, jednakże przede wszystkim łatwiej je trawić, a ponadto są zdrowsze.

Istnieją niektóre normy doprawiania, których dobrze jest przestrzegać. Po 1-wsze powinniśmy pamiętać, ażeby wszelkie przyprawy były za każdym razem dobrej klasy. Sporo aromatu dają świeże zioła, jednakże jeśli nie mamy całorocznego ogrodu bądź doniczek z ulubionymi gatunkami roślin, sięgnijmy po suszone mieszanki. Po drugie zawsze dobrze jest mieć na uwadze gatunek doprawianych potraw. Tłuste potrawy potrzebują przypraw, takie które pomogą organizmowi poradzić sobie z ich trawieniem. Do mięsa najświetniej dodać bazylię, estragon, paprykę, czosnek, kminek bądź tymianek, jakie wpłyną na nasz organizm, ale równocześnie uatrakcyjniają smak podawanych dań.

Potrawy, w których przeważają warzywa, nie umieją obejść się bez kolendry, pieprzu, pietruszki, kopru czy może rozmarynu. Ażeby ułatwić sobie doprawianie przydadzą nam się młynki do soli i pieprzu. Dzięki tym uzupełniającym składnikom możemy posiadać pewność, że nigdy nie popadniemy w kuchenną rutynę, zaś wszelkie dania będą znakomicie smakowały. Najczęściej stosujemy przyprawy w postaci świeżych bądź też suszonych liści, sypkich ziarenek ewentualnie sproszkowanych, suszonych korzeni.

Jeżeli zechcemy, ażeby przygotowane dania stały się o wiele bardziej wykwintne, rozsądnie jest sięgnąć po szlachetne octy winne lub balsamiczne. Niektóre przyprawy stały się w ostatnim czasie niebywale popularne i dolewamy je do licznych dań każdego dnia, inne zaś rysują się egzotyczne, iż wciąż czekamy na specjalne okazje, żeby je spróbować.

Dodano 2013-10-28
Kategoria: Żywność