Czym się kierować przy projekcie kuchni?

Skuteczny projekt kuchni to absolutna podstawa. Ale spokojnie – nie potrzebujesz do tego fachowego architekta. Sam też zdołasz zaplanować idealną kuchnię. Wystarczy, że 3 istotne sprzęty – lodówkę, zlew jak również kuchenkę ustawisz tak, żeby były wierzchołkami „narysowanego w powietrzu” trójkąta.

Wygoda jest maksymalna, gdyż poruszasz się po brzegach trójkąta, który łączy w liniach prostych najważniejsze i przeważnie użytkowane produkty. To nie magia tylko ergonomia, tak naprawdę w codziennym żywocie powtarzamy ruchy jak również zachowania. Zasada trójkąta tę wiedzę w skuteczny sposób wykorzystuje. Gotowanie nie zawsze musi się wiązać tylko z powszednim obowiązkiem, potrafi być również przyjemnością. By tak się stało rozsądnie jest kuchnię urządzić tak, by na wykonywanie niezbędnych czynności nie zgubić zbytnio wiele czasu. Prawidłowa ergonomia w kuchni potrafi skrócić okres przygotowania posiłków o 60% i czas poświęcony na gotowanie o 30%.

Powszednie przyrządzanie posiłków to powtarzanie wielu czynności. Rozpocząwszy od wypakowywania zakupów jak i wkładania ich do lodówki albo szafy stalowa wola. Jeśli są nam potrzebne, wyjmujemy je, myjemy, kroimy i wrzucamy na patelnie, ustawiamy na kuchence albo wstawiamy do piekarnika. W zależności od kształtu a także rozmiaru kuchni plus typu zabudowy – wszelkie pomieszczenie będzie wyglądało odmiennie. Oprócz obszaru ulokowania poszczególnych urządzeń fundamentalne jest także odległość między nimi. W małych kuchniach z konieczności od czasu do czasu je zmniejszamy, jednak w dużych nie warto ich zwiększać, oszczędzimy sobie niepotrzebnego biegania.

Kończąc, przy okazji remontu kuchni, należy kierować się ergonomią. W szczególności – zasadą trójkąta, która jest niezwykle funkcjonalna.



Powiązane słowa: