Jak przygotować się do zawodu pszczelarza

Kto z nas nie lubi woni świeżego miodu, doskonałego smaku oraz pięknego żółtego koloru? Szkoda, że dla każdego dane było odkrycie tajników zawodu pszczelarza. Ja miałam okazję kilka razy podglądać tatę podczas zajęć przy ulach. Jeśli chciałby zająć się pszczołami na poważnie, musi to być jego pasja.

Strach i niechęć do tych owadów, nie pozwoli na osiągniecie sukcesu w tymże sektorze. Poznanie zawodu należałoby zacząć od poznania takich tajników wiedzy jak: - hierarchia społeczna pszczół – czym jest pszczoła miodna, jak odróżnić robotnice od zbieraczek, jak dbać o trutnie, jak zajmować się matką-pszczoła i jaka jest hierarchia społeczna oraz jakimi prawami rządzą się mieszkańcy ula. Są to niezbędne podstawy, które trzeba szczegółowo poznać i przystosować się do panujących w ulu zasad. - lokalizacja – pomyśleć należy które drzewa i rośliny rosną w pobliżu punktu, na którym planujemy robić pasiekę.

Przede wszystkim od tego zależy jaki miód uzyskamy. Lokalizacja ma niebagatelne znaczenie także, jeżeli chodzi o ilość otrzymanego miodu. Im bliżej umiejscowione są rośliny, z których można zebrać pyłki tym lepiej, - sprawy techniczne – zdecydować trzeba które ule wybrać i jak je urządzić. Nauczyć się jak się nimi zajmować, czym są ramki albo odkłady pszczele. No i najistotniejsze, jak dbać i karmić pszczoły.

Jeżeli podejdzie się do sprawy odpowiedzialnie, poświęci się czas na zdobycie i usystematyzowanie wiedzy, i również zdobędzie doświadczenie na dobrze funkcjonującej pasiece, sukces jest na wyciągnięcie ręki. Do tego odrobinę szczęścia, dużo pracy i jeszcze trochę samozaparcia, a na pewno na stole zagości nie jedna porcja pysznego, świeżegopachnącegomiodu.



Powiązane słowa: