Jak zaparzyć kawę idealną?

Istnieje wiele opcji parzenia kawy i dzięki temu można poznać nowe oblicza aromatycznego napoju. Parzenie kawy można nazwać rytuałem. W ogromnej dozie od niego zależy czy kawa będzie smakowała porządnie czy też nie.

Zalanie kawy wodą to nie wszystko co należy zrobić. Wydaje się, iż nie ma nic łatwiejszego od parzenia kawy. Wszak wystarczy uruchomić ekspres ciśnieniowy do kawy, który zrobi za nas wszystko lub zalać zmielone ziarna kawy gorącą wodą. A jednakże tak do końca nie jest. Należy umieć parzyć kawę i w dodatku nie jest to łatwa specjalność. Akuratne miejsce, czas jak również towarzystwo to połowa sukcesu do picia kawy. Pozostała połowa to oczywiście należyte sporządzenie.

Dobrze, jeśli dysponujemy młynkiem do mielenia ziaren kawy czy może ekspresem z wbudowanym młynkiem. Napar przygotowany ze niedawno zmielonych ziaren smakuje najświetniej. Nie lada znaczenie dla smaku kawy odgrywa okres jej parzenia, bo najszybciej uwalniają się substancje zapachowe, w kolejnym etapie smakowe, zaś na końcu gorzkie. Najprostszy sposób to zalanie kawy, jednakże przenigdy nie wrzątkiem. Temperatura wody musi wynosić mniej więcej 85°.

Zwyczajnie zagotowanej wodzie dajmy chwilę postać, grubość zmielonych ziaren powinna wynosić około 0,2 mm. Przyrządzenie kawy po turecku polega na zalaniu kawy zimną wodą a ponadto doprowadzeniu jej do wrzenia w tygielku czy może emaliowanym garnuszku, rondlu ze szczelną pokrywką. Moglibyśmy również zużyć w tym zamiarze ogniotrwały dzbanek ceramiczny. Filtrowanie polega na przelewaniu gorącej wody poprzez zmieloną kawę umieszczoną na sitku czy też wkładce z bibuły filtracyjnej. Kawa powinna być zmielona średnio, jakieś 0,2 – 0,25 mm.



Powiązane słowa: