Jak zrobić konfitury na zimę?

Smakiem a także aromatem owoców pragniemy napawać się przez cały rok. Zatem należy zrobić domowe przetwory. Przetwory na zimę są dość pracochłonne w przygotowaniu, choć zaleca się spróbować.

Pozamykane w ładnych słoikach mogą być pysznym a także niepowtarzalnym prezentem. Nie ma co ukrywać, że przygotowanie przetworów na zimę jest procesem czasochłonnym, ale za to niebywale opłacalnym. Poza tym przygotowując samodzielnie przetwory, znamy totalnie ich skład oraz możemy dobrać poziom cukru do własnych potrzeb albo zastąpić go słodzikiem. Przed włożeniem owoców do słoika, musimy je przebrać. Na przetwory najbardziej optymalne będą dojrzałe, choć zarazem nie za miękkie, gdyż wtedy podatne są na wszelkie obicia i obtarcia, a to z kolei niebywale gorszy ich smak.

Owoce, z jakich chcemy zrobić przetwory, najdoskonalej myć przed samym smażeniem, aby przez kontakt z wodą nie zatraciły jędrności. Należy także pamiętać, by wydrylować owoce, jakie tego wymagają. Niezwykle ważną rolę odgrywa poprawne sporządzenie słoików i butelek na przetwory. Należy je gruntownie wyszorować, wyparzyć lub wypiec w piekarniku, a potem zostawić do samodzielnego wyschnięcia.

W kolejnym kroku moglibyśmy zająć się takimi kwestiami, jak Projekt etykiety – to rewelacyjna zabawa dla dzieci a także opiekunów. Jest to niebywale przydatne, jeśli planujemy wykonać kilka rodzajów przetworów. Wówczas słoiki będą uporządkowane, a w naszej spiżarni będzie panował ład i porządek. Gotowe słoiki z konfiturą czyścimy z zewnątrz z pozostałości po owocach i rozpoczynamy pasteryzację. Słoiki z przetworami w środku gotujemy poprzez jakiś czas w wodzie, a następnie wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.

Dodano 2014-09-21
Kategoria: Żywność