Parzenie kawy w tygielku

Jest dużo możliwości obróbki kawy. Jednakże to co najważniejsze to to, że kawa to napój wymagający szczególnej staranności. Wydobycie dostojnych zalet smakowych gwarantują pełną satysfakcję ze smaku i aromatu. Wbrew powszechnemu poglądowi panującemu w naszym państwie, kawa zalewana nie jest kawą po turecku. Sposób jej parzenia jest całkiem inny.

Bardzo drobna zmieloną kawę, zmieszaną z cukrem potrzeba wsypać do tygielka, zalać zimną wodą kilka razy podgrzewać, by wywar się podniósł, lecz nie zagotował. Zanim jeszcze przelejemy ciepły napar do filiżanek, należy dodać kilka kropel zimnej wody, ażeby fusy opadły na dno. Najprostszy model parzenia kawy to ten w filtrze. Do filtra z wkładem zainstalowanego w dzbanku należy wsypać kilka łyżeczek kawy i powoli zalać go gorącą wodą. Rzeczony wzorzec jest rozwikłaniem z sytuacji, gdy nie jest nam nieodzowny ekspres do kawy delonghi. Kawa z ekspresu przelewowego jest niezwykle sławna, bardzo tania a ponadto wydajna. Woda przelewa się automatycznie poprzez filtr ze zmieloną kawą.

W takim ekspresie jest swoisty podgrzewacz, który utrzymuje temperaturę kawy. Ekspres ciśnieniowy sprzyja tylko i wyłącznie do przyrządzenia espresso. Wszystkie inne napoje (na przykład. cafe latte, cappuccino) są przygotowane na bazie espresso. Caffetierka, a więc rodzaj parzenia kawy trochę podobny w działaniu do parze w ekspresie ciśnieniowym. Dolną część wyjątkowego czajniczka napełnia się zimną wodą, nad nią jest sitko ze zmieloną kawą, za to nad nim z kolei górny pojemnik na napar.

Całość ustawiamy na kuchence, a gotująca się woda w dolnym zbiorniczku przechodzi do góry i pod ciśnieniem przechodzi przez kawę. W górnej części wylewa się gotowy napar.



Powiązane słowa: