Porządne wyposażenie kuchni

Podstawowe wyposażenie kuchni to minimum do gotowania, ale też maksimum dla osób, które wolą gotować, a nie kolekcjonować niepotrzebne przedmioty. Taki komplet pozwoli wykonać większą część smakowitych potraw. Nóż – to podstawa podstaw. Bez niego nie da się nic zrobić w kuchni. Niestety dobry nóż nie jest tani i w zasadzie jeden jest w stanie zastąpić nam cały komplet. Najczęściej używa się trzech noży, tak więc kupując trzy dobre noże, zaoszczędzamy pieniądze na nikomu niepotrzebny zestaw 12-stu noży.

Trzy noże, którymi można wszystko zrobić: mały (do obierania), większy z długim i cienkim ostrzem (krojenie mięsa, warzyw), duży nóż z szerokim ostrzem (krojenie mięsa w cienkie plastry, siekanie ziół itp.) Młynek do pieprzu – nigdy nie kupujmy mielonego pieprzu, który jest wywietrzały i nie ma tej „mocy” co świeżo zmielony pieprz. Świeżo zmielone ziarnka pieprzu to zupełnie inna jakość, niż mielony z torebki. Nie ma znaczenia, jaki młynek wybierzecie – tradycyjny, nowoczesny – najważniejsze to wsypać ziarenka i mielić bez wysiłku. Deska do krojenia – to podstawa po nożu, bo na czym będziemy kroili warzywa czy mięsa naszymi nożami? Nie ma w zasadzie znaczenia z czego będzie wykonana nasza deska – z plastiku, drewna, czy ceramiki.

Istotny jest natomiast rozmiar – powinna być większa, aby swobodnie można było pokroić na niej główkę kapusty. Jeżeli skusimy się na drewnianą deskę, to przed pierwszym użyciem należy natrzeć ją olejem i aby nie zniszczyła się zbyt szybko, należy myć ją w wodzie jak najkrócej. Garnki emaliowane – w przeciętnej kuchni wystarczają w zasadzie trzy: duży (o pojemności 4-5 litrów), średni (do gotowania mniejszych rzeczy), rondelek (do sosów). Jeżeli gotujemy częściej i pragniemy mieć w swoim wyposażeniu profesjonalne garnki to możemy zaopatrzyć się o jeszcze dwa: wysoki (o pojemności 2-3 litry), duży, płaski (doskonały do gotowania ziemniaków).



Powiązane słowa: