Prawdziwa kawa w domu

Świetnie podana kawa powinna być ciepła, świeżo zmielona i odpowiednio zaparzona. Kawa nie tylko porusza, ale sporo osób pije ją również dla smaku. Poniektórzy uważają parzenie kawy za sztukę, jaka może wydać się rytuałem.

Profesjonalne kawiarnie cenią sobie własne zdolności, więc jednostka spożywająca 2-3 filiżanki dziennie będzie musiała liczyć się ze sporymi kosztami. Naturalnie moglibyśmy usprawnić domowy rytuał picia kawy. Na rynku osiągalnych jest w dużym stopniu więcej ekspresów do kawy, na przykład ekspres delonghi. Jednak należy liczyć się z tym, iż dobry ekspres nie jest tani. Coraz to częściej zaopatrujemy się w w dobrej cenie odpowiedniki ekspresów. Normalny czajnik mocca, który jest coraz popularniejszy, w dużym stopniu poprawia jakość napoju.

Praktycznym sprzętem jest „frencz press”, a więc pojemnik ze specjalnym tłoczkiem, który oddziela fusy od napoju. Dzięki temu jesteśmy w stanie monitorować długość parzenia, a to najobszerniejszy błąd domowej kawy. Zbyt długo parzona czyni się gorzka, przypalona. A czy gatunek mleka ma znaczenie, w czasie przygotowania kawy? Jest to ledwie kwestia smaku, podczas spieniania mleka nie ma znaczenia, czy jest ono tłuste bądź chude. Szlachetność kawy to nie tylko jego sporządzenie, ale też jego pochodzenie. Najogromniejszym producentem kawy na globie jest Brazylia. W ich ofercie można znaleźć coś nadzwyczajnego, rzeczywiste „perełki”, czasem jednak trafia się coś niskogatunkowego.

Kawa kupowana w sklepiku to często mieszanka, nie poznamy państwa jej pochodzenia, a nawet jeśli, to nic nam to nie da, albowiem wytwórca wytwarzając wyjątkowy smak zmiksował różne modele ziaren kawy. Rzecz jasna są takie kawy, jakie wywodzą się z konkretnego miejsca, jednakże są one sporo droższe.

Dodano 2013-10-15
Kategoria: Żywność