Zaopatrzenie domowej kuchni

Zasadnicze wyekwipowanie jadalni to minimum do gotowania, lecz też maksimum dla ludzi, które wolą gotować, a nie gromadzić niepotrzebne artykuły. Wspomniany zestaw zezwoli zrobić ogromniejszą część smakowitych potraw. Nóż – to podstawa podstaw.

Bez niego nie da się nic dokonać w kuchni. Niefortunnie dobry nóż nie jest tani i w zasadzie 1 jest w stanie zastąpić nam cały zestaw. Zazwyczaj stosuje się 3 noży, tak więc kupując trzy nadzwyczajne noże, zaoszczędzamy gotówkę na nikomu niepotrzebny zestaw 12-stu noży. Trzy noże, jakimi mamy możliwość sporo zrobić: mały (do obierania), większy z długim jak również cienkim ostrzem (krojenie wędlin, warzyw), duży nóż z szerokim ostrzem (krojenie wędliny w cienkie plastry, siekanie ziół itp.) Młynek do pieprzu – nigdy nie kupujmy mielonego pieprzu, jaki jest wywietrzały a także nie ma tej „mocy” co dopiero co zmielony pieprz.

Świeżo zmielone ziarnka pieprzu to absolutnie inna jakość, aniżeli mielony z torebki. Nie ma znaczenia, jaki młynek wybierzecie – tradycyjny, nowiusieńki – najistotniejsze to wsypać ziarenka oraz mielić bez wysiłku. Deska do krojenia – to podstawa po nożu, bowiem na czym będziemy kroili warzywa albo mięsa naszymi nożami? Nie ma w zasadzie znaczenia z czego będzie wykonana nasza deska – z plastiku, drewna, albo ceramiki. Istotny jest za to rozmiar – winna być większa, ażeby swobodnie można było pokroić na niej główkę kapusty.

Gdy skusimy się na drewnianą deskę, to przed początkowym użyciem powinniśmy natrzeć ją olejem oraz aby nie zniszczyła się zanadto prędko, musimy myć ją w wodzie jak najkrócej. Garnki emaliowane – w klasycznej kuchni wystarczają w gruncie rzeczy trzy: duży (o pojemności 4-5 litrów), średni (do gotowania mniejszych rzeczy), rondelek (do sosów). Kiedy gotujemy częściej i pragniemy posiadać w swym wyposażeniu profesjonalne garnki to moglibyśmy wyposażyć się o jeszcze dwa: wysoki (o kubaturze 2-3 litry), duży, płaski (genialny do gotowania ziemniaków).



Powiązane słowa: